Κατά τον μήνα Οκτώβριο και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020, αυξημένες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα υψηλής έντασης, καταγράφηκαν στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων. Η ομάδα του έργου LIFE GrIn συνέλεξε και επεξεργάστηκε τα αντίστοιχα δεδομένα, προκειμένου να μελετήσει τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες. Τα δεδομένα προήλθαν από τον Μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στην περιοχή του Ρέματος Ερυθραίας. Ο σταθμός εγκαταστάθηκε στο πλαίσιο του έργου, από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το 2019.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου ήταν κατά 2,8 φορές μεγαλύτερες από τον κλιματικό μέσο του μήνα, ενώ αντίστοιχα μόνο για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ήταν κατά 2,5 φορές μεγαλύτερες από τον κλιματικό μέσο ολόκληρου του μήνα.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις από τα 168,8 mm που έπεσαν φέτος τον Οκτώβριο, έχουν καταγραφεί τα έτη 2006, 1994, 1967, 1968, 1962 και 1963. Αντίθετα, οι υψηλές βροχοπτώσεις του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου 2020 θεωρούνται ιδιαίτερα αυξημένες καθώς από το 1955 έχουν καταγραφεί μόνο δύο χρονιές υψηλότερες τιμές.

Ως προς την ένταση των βροχοπτώσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος τους, τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο 2020, καταγράφηκε σε δύο διήμερα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρονται στο δελτίο τύπου Ακραίες βροχοπτώσεις στο Ηράκλειο_Δελτίο Τύπου_16.11.2020.

Μπορείτε να παρακολούθείται live τα μετεωρολογικά δεδομένα του Δήμου Ηρακλείου εδώ.

Pin It on Pinterest