- Αυτό το θέμα έχει 0 απαντήσεις, 1 φωνή και ενημερώθηκε τελευταία φορά 3 έτη, 8 μήνες πριν από τον χρήστη marianna rappou.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
22 Μαρτίου, 2021 στις 1:07 μμ #974marianna rappouΣυμμετέχων
Καταρχήν να εκφράσω την μεγάλη μου χαρά, για την προσπάθεια που γίνεται μέσω του προγράμματος LIFE, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες κατευθυντήριές γραμμές για τον στρατηγικό σχεδιασμό των χώρων αστικού πρασίνου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης να συγχαρώ όλη την ομάδα για το αξιόλογο παραδοτέο που διαβάσαμε και που περιμένουμε να εξελιχθεί περαιτέρω.
Δουλεύοντας χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Γεωπόνος- Αρχιτέκτονας Τοπίου, έχω αισθανθεί πολλές φορές ότι παλεύω για τα αυτονόητα. Τελικά όμως κατάλαβα ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και ότι για να λειτουργήσει το παραμικρό στη δημόσια διοίκηση χρειάζονται ορισμοί και διαδικασίες κοινά αποδεκτές.
Είναι ιδιαίτερη χαρά μου, που μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία του COVID -19, έγινε αντιληπτή η έννοια και οι ευεργετικές ιδιότητες του αστικού πρασίνου όχι μόνο για το κλίμα αλλά και για την ψυχολογία και την προσωπική ευημερία όλων μας.
Παρακάτω παραθέτω μερικούς προβληματισμούς σχετικά με το παραδοτέο:
Στην παράγραφο 1.1-1.2, γίνεται αναφορά στην έννοια του RESILIENCE STRATEGIES, και η μετάφραση που δίνεται είναι ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ.
Οι έννοιες που εισάγονται είναι πολύ σημαντικές και θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο τα επόμενα χρόνια
γι αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατό πιο κατανοητες σε τοπικό και κοινωνικό επίπεδο.
Οι resillence strategies εμπεριέχουν την έννοια των στρατηγικών ανθεκτικότητας για πόλεις, βασισμένες στο τρίπτυχο Βιωσιμότητα- Ανθεκτικότητα- Προσαρμοστικότητα. Η έννοια της Ανθεκτικότητας μιας πόλης στην κλιματική αλλαγή εμπεριέχει την διάσταση της προσαρμοστικότητας. Στο πλαίσιο του χωρικού σχεδιασμού, έχει την έννοια για την ανάπτυξη στρατηγικών με στόχο τον μετριασμό των περιβαλλοντικών απειλών (Abdulkareem, 2018). Επιμένω στην ανάλυση των εννοιών αυτών γιατί πιστεύω ότι η επιτυχία του ΣΣΑΠ, βασίζεται στην σωστή και κατανοητή επικοινωνία του, με όλους τους εμπλεκόμενους, και στην κοινή αποδεκτή τελική πρόταση.
Έναν άλλος κρίσιμος παράγοντας που επιθυμώ να θέσω υπόψιν σας είναι η παρακολούθηση των δεικτών για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των ΧΑΠ κάθε Δήμου.
Με πολύ χαρά είδα στην πρόταση την δημιουργία συστήματος δεικτών για την ποιότητα του αστικού πρασίνου. Τους δείκτες που πολύ σωστά προτείνονται, ποιος θα τους παρακολουθεί και θα τους επικοινωνεί; Ο Δήμος; Ή θα ήταν πιο εύλογο να γίνεται η παρακολούθηση και η καταγραφή σε μεγαλύτερη κλίμακα; Έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα, η σύνδεση και η ροή του αστικού πρασίνου στου όμορους Δήμους και τελικά σε επίπεδο Περιφέρειας;
Οι μελέτες που θα διαμορφώνονται από το επιστημονικό προσωπικό του Δήμου πως θα διασφαλίζεται οτι εφαρμόζονται με βάση τους δείκτες αυτούς και όχι τελικά με τις επιταγές των αιρετών προσώπων βασισμένες σε προσωπικά κριτήρια (εδώ οι συνάδελφοι στους Δήμους θα καταλάβουν!!!);
Με την ευχή να δούμε σε ΣΣΑΠ ότι πρεσβεύουμε τόσα χρόνια!!Εύχομαι καλή επιτυχία!!!και είμαι ενεργός αρωγός στην προσπάθεια αυτή!!
Μαριάνθη Ράππου
Γεωπόντος-Αρχιτέκτονας Τοπίου -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.